Petteri Hautamaa

Ik werk aan de bescherming en het herstel van Europese zoetwatergebieden. In Europa zijn nog veel wilde rivieren; je hoeft niet ver te reizen om een echte wilderniservaring te beleven. Helaas worden deze gebieden bedreigd en in mijn functie als zoetwateradviseur probeer ik daar zo veel mogelijk tegen in het werk te stellen. Ons zoetwaterteam is onderverdeeld in continenten en ik richt mij vooral op gebieden in Centraal en Oost-Europa. Wij financieren projecten, campagnes en ondersteunen lokale kantoren met de financiële bijdrage van onze donoren. Bij mijn functie hoort ook aardig wat lobbywerk in Brussel.

 

Een droom die uitkwam

Werken voor WWF is voor mij een droom die is uitgekomen. Ik heb een aantal jaar als consultant gewerkt voor grote internationale organisaties, maar daarna werd het tijd om mijn hart te volgen. Al vanaf mijn jeugd ben ik betrokken bij WWF als Ranger en ik heb heel brutaal op de deur geklopt; kan ik bij jullie komen werken? Mijn achtergrond in politicologie en economie wijkt af van het grote aantal WWF-biologen, maar het is ook een mooie toevoeging.

Oskar de Roos

“Ik heb heel brutaal op de deur geklopt; kan ik bij jullie komen werken?”

Verantwoordelijkheid

WWF is een bijzondere NGO met een hele rijke geschiedenis en een enorme verantwoordelijkheid. Wereldwijd zijn we de grootste natuurorganisatie, met veel donoren en financiële middelen. Een belangrijke kernwaarde is dat we “open in verbinding” willen zijn. Overheden, het bedrijfsleven en het publiek verwachten van ons visie en sturing, maar ook eerlijke informatie. Aan die verwachtingen willen wij elke dag weer voldoen. Wij moeten en willen op verschillende niveaus, met name in het veld, impact hebben: natuur beschermen én herstellen.

“Overheden, het bedrijfsleven en het publiek verwachten van ons visie en sturing.”

De grootste uitdaging

WWF is een veeleisende organisatie. We werken hier met een groep hoogopgeleide en gemotiveerde mensen aan een aantal van de grootste uitdagingen waar de mensheid voor staat. Het klimaat verandert snel. Door de almaar sneller groeiende welvaart en bevolking worden onze natuurlijke bronnen uitgeput en nemen vervuiling, ontbossing en mens-dier conflicten verder toe. Soms weet je niet waar je aan moet beginnen; de wereld staat in brand, diersoorten verdwijnen, de oceanen zitten vol plastic. Toch stemt werken voor WWF eerder hoopvol dan somber: we bekijken deze problemen vanuit een positieve invalshoek; oplossingen zijn voor handen. Als positieve en gemotiveerde organisatie trekken we ook positieve mensen aan om de nodige veranderingen in beweging te zetten.

“We werken hier aan een aantal van de grootste uitdagingen waar de mensheid voor staat.”

Pad richting duurzaamheid

Sinds ik werk voor WWF eet ik geen vlees meer. Vooral rundvlees is niet meer van deze tijd; koeien zijn nu eenmaal niet efficiënt en verbruiken te veel water en voedsel. Biefstukjes, daar zouden we allemaal mee moeten stoppen.

“Biefstukjes, daar zouden we allemaal mee moeten stoppen.”

Ook deel worden van het panda-team?

groepsfoto medewerkers wwf wwf

Meer verhalen

Lees ook de andere verhalen van WWF-medewerkers.