Natasja Oerlemans

Ik ben hoofd Landbouw en Voedsel bij de afdeling natuurbescherming. In die rol realiseer ik me dagelijks dat de manier waarop wij ons voedsel produceren en consumeren de grootste bedreiging is voor de biodiversiteit. We hebben niet alleen natuur nodig, maar ook voedsel. Daarom werken we samen met boeren, bedrijven, wetenschappers en andere natuurorganisaties aan oplossingen die goed zijn voor natuur én boeren.

 

Samen zoeken naar oplossingen

Voor mijn werk ben ik vaak op pad. Ik zit aan onderhandelingstafels en heb gesprekken met partners die een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de oplossing, zoals banken en bedrijven. Soms ga ik op werkbezoek bij boeren, maar helaas is daar vaak maar weinig tijd voor. Een van de hoogtepunten van mijn werk bij WWF was een werkbezoek aan boeren in Colombia die de productie van melk natuurvriendelijk willen maken.

“Ik vind het bijzonder om de stem van natuur te mogen vertegenwoordigen in mijn werk.”

Werk van waarde

Het werk van WWF past heel goed bij mijn persoonlijke waarden dat natuur de basis van ons welzijn en onze welvaart is. Als je dat als uitgangspunt neemt voor alle uitdagingen waar we voor staan, zoals insectensterfte, klimaatverandering, ontbossing, armoede en ongelijkheid, dan zie je dat natuur ons kan helpen met oplossingen. Ik vind het bijzonder om de stem van natuur te mogen vertegenwoordigen in mijn werk.

“Wat me heeft verrast aan werken bij WWF is de vrijheid die je krijgt om zelf invulling te geven aan je functie.”

Ik vind het internationale werk erg leuk. Eén van onze kernwaarden is samenwerking, en dat doen we ook. Het is inspirerend om met mensen uit allerlei landen, met verschillende achtergronden en culturen, samen aan de uitdagingen te werken. Wat me heeft verrast aan werken bij WWF is de vrijheid die je krijgt om zelf invulling te geven aan je functie. Er is veel mogelijk als je goede ideeën hebt. Wat soms minder leuk is, is dat het bij zo’n grote organisatie wel eens wat langer duurt voordat er besluiten worden genomen.

 

Uitdagend

Mijn belangrijkste uitdaging is het vinden van een goede balans tussen werk en privé. Omdat dit werk ook mijn hobby is en ik me graag inzet voor een betere wereld, wil ik graag zoveel mogelijk bij alles betrokken zijn. Het is moeilijk om jezelf even af te sluiten als er zoveel gaande is in de wereld en de problemen ook nog eens urgent zijn.

 

Duurzaamheid

Ik ben al heel lang vegetariër en eet zoveel mogelijk biologische producten. De laatste jaren vlieg ik niet meer voor vakanties, maar neem ik nog wel eens het vliegtuig naar mijn ouders die in het buitenland wonen. Verder heb ik een eigen moestuin en bijen om zo nog een beetje met de voeten in de klei te staan als ik over voedsel en landbouw praat.

“Ik heb een eigen moestuin en bijen om zo nog een beetje met de voeten in de klei te staan als ik over voedsel en landbouw praat.”

 

Ook deel worden van het panda-team?

Blogs van Natasja

Geinteresseerd om meer over Natasja te lezen? In haar blogs neemt ze je mee in haar werk, de mooie kanten én de uitdagingen.