Shutterstock / Willyam Bradberry / WWF

Ik ben een van de natuurbeschermers bij WWF. Officieel is mijn functietitel Adviseur Oceanen – Beschermde zeegebieden en internationale projecten. Dat houdt onder meer in dat ik binnen het WWF-netwerk de kennis(uitwisseling) verzorg rondom het thema beschermde zeegebieden. Daarnaast ben ik betrokken bij de projecten die wij als WWF NL ondersteunen in Melanesië. Verder schrijf ik projectvoorstellen voor de financiering van ons natuurbeschermingswerk, geef ik input voor nieuwsberichten en artikelen en ben ik betrokken bij het opstellen van internationaal WWF-beleid en -strategie rondom beschermde zeegebieden.

 

Het mooie van WWF

Het mooie van werken bij WWF is dat we op zo veel verschillende niveaus werken aan natuurbescherming. De ene dag werk ik samen aan internationale beleidsvorming met allerlei wereldwijde NGO’s en de volgende dag ben ik bezig met een specifiek project dat wij vanuit WWF NL ondersteunen. Één van onze kernwaardes is, dat we gericht zijn op impact. Doordat we op veel verschillende niveaus werken, en in zo ontzettend veel landen, met heel veel verschillende (soorten) stakeholders, denk ik dat WWF echt een verschil kan maken. Dat vind ik echt heel tof.

“Doordat we op veel verschillende niveaus werken, en in zo ontzettend veel landen, denk ik dat WWF echt een verschil kan maken.”

Passie en harde werkelijkheid

Ik heb een grote passie voor onze oceanen en het onderwaterleven. Gezonde oceanen zijn het belangrijkste doel in mijn carrière. Helaas merk je al snel dat de werkelijkheid hard is. Internationaal is afgesproken dat in 2020 10% van onze oceanen beschermd moet zijn en effectief beheerd moet worden. Dat klinkt goed, maar ondanks dat we die 10% qua oppervlakte misschien wel halen, zijn we nog ver weg van effectieve bescherming. Veel Marine Protected Areas (MPA) bestaan alleen op papier; er is geen natuurbeschermingsdoel voor het gebied vastgesteld, er is niet bepaald welke activiteiten er wel en niet mogen plaatsvinden en er wordt al helemaal niet gehandhaafd. Mijn belangrijkste professionele uitdaging is dan ook dat ik wil werken aan effectievere beschermde zeegebieden, zowel door betrokkenheid bij specifieke projecten als door kennisdeling en het opstellen van stevig internationaal beleid.

“Mijn belangrijkste professionele uitdaging is dat ik wil werken aan effectievere beschermde zeegebieden.”

Wat mij heeft verrast qua werken bij WWF is dat je niet per se een bioloog hoeft te zijn om impact te kunnen maken binnen natuurbescherming. Er is een hele range aan skills voor nodig, waarvan technische kennis slechts één onderdeel is. Net zo belangrijk zijn de collega’s die goed zijn in project management, in het schrijven van projectvoorstellen, het begeleiden van stakeholderprocessen en ga zo maar daar. We doen het samen.

“Je hoeft niet per se een bioloog te zijn om impact te kunnen maken binnen natuurbescherming.”

Duurzaam leven

Als je bij het WWF gaat werken voel je volgens mij al een intrinsieke betrokkenheid bij en passie voor de natuur. Daar wil ik ook in mijn persoonlijke leven zo veel mogelijk naar handelen, al is dat niet altijd even makkelijk. Zelf eet ik weinig vlees, neem ik bijna altijd de fiets en het OV (en als ik dan de auto pak, is het een elektrische), heb ik geen droger, scheid ik mijn afval en breng ik mijn eigen mok overal mee naar toe. Mijn grootste duurzaamheidsdilemma is het reizen: de wereld heeft een rijke schat aan natuurwonderen en die zou ik het liefst allemaal willen ontdekken. Ik kan dicht bij huis ultiem genieten van het landschap van de Utrechtse Heuvelrug, maar ik duik toch liever bij de koraalriffen in de Rode Zee dan in de Grevelingen…

“Mijn grootste duurzaamheidsdilemma is het reizen: de wereld heeft een rijke schat aan natuurwonderen en die zou ik het liefst allemaal willen ontdekken.”

Ook deel worden van het panda-team?

groepsfoto medewerkers wwf wwf

Meer verhalen

Lees ook de andere verhalen van WWF-medewerkers.